Logo

Shihan Takeji Ogawa újra Somorján


      Az elmúlt hétvégén újra fehérbe öltözott karatisták töltötték meg a somorjai vívótermet. Immár második alkalommal látogatott városunkba Shihan Takeji Ogawa, hogy egy kétnapos tréning keretében újabb információokal bővíthessük ismereteinket. A késő májusi időpont ellenére az idén is sikerült jópár érdeklődőt a városunkba invitálnunk. Érkeztek Szlovákia minden részéről, Horvátországból és Ausztriából is, hogy szó szerint kiélvezzék Európa egyik legkeresetteb és legelismertebb karatemesterének edzését és szakmai konzultációját.
Ogawa Somorján 2015       Ogawa mester hihetetlen könnyedséggel és gyorsasággal képes alkalmazni az adott technikát. Mindezt higgadtan és átgondoltan teszi, mivel a valóban helyesen alkalmazott technika a támadó ellenfél számára akár végzetes is lehet. Tulajdonképpen ez a kelet-ázsiai harcművészetek lényege, amelyek a keleti kultúra és orvostudomány több évezreden keresztül felhalmozott tudásanyagán és tapasztalán alapulnak – hatásos technikát, csak valóban vészhelyzetben szabad alkalmazni.
      Ogawa mester újra kihangsúlyozta a valódi karate és a „harcos sportok” (sportkarate, boksz stb.) közti különbséget. Míg a sportban az ellenfél legyőzése a konfrontáción és a nyers erőn alapul, addig valódi karate a belső erőre, a mentális kiegyensúlyozottságra koncentrál és igyekszik elkerülni a felesleges konfrontációt. Mindezek a tagadhatatlan értékek a nyugati kultúra számára nehezen felfoghatók és épp ezért gyakran inkább nem vesznek tudomást róluk. Ha viszont valaki hajlandó elgondolkodni ezen a dolgon, van benne elég alázat, kitartás és önfegyelem, képes túllépni a saját vélt határain. Minderre élő példa Ogawa mester, aki a maga 73 évével és látszólag törékeny testalkatával képes a nálánál sokkal nagyobb és erősebb ellenfele támadásait úgy hatástalanítani, hogy ne okozzon neki maradandó károsodást, de azért a kedvét is elvegye a további támadástól. Továbbá nem elhanyagolható a valódi karate egészégre gyakorolt hatása sem, mivel a helyesen elvégzett gyakorlatok kedvezően befolyásolják a vérkeringést, erősítik a belső szerveket és a belső izmokat.
      Ezúton szeretnénk megköszönni Ogawa mesternek, hogy újra sokat tanulhattunk tőle, Šlachtovský mesternek és Horváth Attilának a szervezésért. Külön köszönet Somorja Város polgármesterének, akinek védnöksége alatt került megrendezésre ez az akció és nem utolsósorban a somorjai vívóknak a tornatermük használatáért. Reméljük jövőre újra sikerül városunkba csábitani Ogawa mestert.

(Jana Abraham, 2015. május)