Logo

Okinawa-karatésok szemináriuma zajlott városunkban

Ogawa v Šamoríne 2017       Negyedik alkalommal adtak találkát egymásnak 2017. június 10-én és 11-én városunkban az Okinawa-karate művelői. A hétvégi szeminárium a harcművészet egyik legelismertebb és Európában legkeresettebb mestere, Hanshi Takeji Ogawa vezetésével zajlott.
Szlovákia, Magyarország és Horvátország negyvennél több okinawása győződhetett meg saját szemével arról, hogy a fizikai és mentális síkon egyaránt jelentős erőkifejtést igénylő hagyományos harcművészet magas korban is sikerrel űzhető, hiszen Ogawa mester idén tölti be hetvenötödik életévét.

Tovább az egész cikkre
Beszámoló a www.samorin.sk-n

Shihan Takeji Ogawa Somorján - 2016


Shihan Takeji Ogawa újra Somorján - 2015

Ogawa Somorján 2015       Az elmúlt hétvégén újra fehérbe öltözott karatisták töltötték meg a somorjai vívótermet. Immár második alkalommal látogatott városunkba Shihan Takeji Ogawa, hogy egy kétnapos tréning keretében újabb információokal bővíthessük ismereteinket. A késő májusi időpont ellenére az idén is sikerült jópár érdeklődőt a városunkba invitálnunk. Érkeztek Szlovákia minden részéről, Horvátországból és Ausztriából is, hogy szó szerint kiélvezzék Európa egyik legkeresetteb és legelismertebb karatemesterének edzését és szakmai konzultációját.

Tovább az egész cikkre

Okinawai karate Árván (Orava) - 2014

Orava 2014       Nyár van. Ilyenkor az ember kikapcsolódásra, pihenésre vágyik. A Harcművészetek Somorjai Iskolájának idén is sikerült összekötnie a kellemeset a hasznossal és immár másodszor látogattunk el Árvára, ahol Michal Šlachtovský mester vezetésével ötnapos edzőtáborozáson vettünk részt. Edy farmjára (Ranč u Edyhoz) az ország minden tájáról érkeztek „karatisták“, hogy közösen gyakoroljuk a hagyományos okinawai karate művészetét.

Tovább az egész cikkre

A hagyományos karate erejének demonstrációja


Megalakul a somorjai Goju Ryu karateklub

      Közel 17 éve működik Somorján Milan Karafa négy danos mester dióspatonyi székhelyű harcművészeti iskolája. Ez idő alatt rengetegen – gyerek és felnőtt egyaránt – igyekezetek elsajátítani a Goju Ryu karate alapjait, több-kevesebb sikerrel. Volt, aki már az elején feladta, volt olyan is, aki pár év múlva. Nagy volt a lemorzsolódás, mivel a Mester azt próbálta megmutatni tanítványainak, hogy a karate nem versenysport, hanem egy életforma, egy eszme, amit egy életen át követni kell. Nem arra tanított, hogyan okozzunk minél nagyobb fájdalmat a másiknak, hanem arra, hogy a harc a legutolsó módja az önvédelemnek.

      Sajnos január végén a Mester elment.

      Az első sokkból felocsúdva éreztem, hogy mindaz a tanítás és tudás, amit átadott, nem veszhet kárba, az iskolának valamilyen formában tovább kell működnie! Szerencsére több régi tanítvány gondolkodott ugyanígy. Ezért eldöntöttük, hogy június végéig megalakítjuk Somorján a Harcművészetek Iskoláját, és szeptembertől már somorjai székhelyű klubként folytatjuk az oktatást. Az iskola megnyitását Ján Longa mérnök, (7. dan) nagymester, a Pozsonyi Karate Unió elnöke is támogatja és védnökséget vállalt felette. Célunk, hogy Milan Karafa mester filozófiáját és tanítását követve olyan iskolát hozzunk létre, ahol gyerek, felnőtt vagy akár az egész család jól érezheti magát, és picit szigorúbb edzésmódszerekkel a harcművészet legjobb alapjait sajátíthassa el.

(Horváth Attila, 2011. június)